Textil karkötő készítése

Mi az a textil karkötő?

A textil fonalból készített, egyszerű egy szál zsinórból, vagy több fonalból többnyire csomózással készült karkötőket.

Amikor óvodában megtanultunk összefonni 3 adag fonalat, vagy a barátnőnk haján gyakoroltunk, akkor letettük az alapokat.

Fonással is lehet textil karkötőt készíteni. Készíthetjük egy színből, vagy többől is. Fonhatjuk akár egy charm köré, ami a karkötő közepe lesz, vagy éppen belefonhatunk apró kis charmokat.

A következő lépcső a csomózással készült karkötő. Ami legalább olyan bonyolult, mint megtanulni kötőtűvel sálat kötni. A lényege a csomózott karkötőnek ugyanis a lazán, egyenletesen, és egyformán (!) készült csomók. Ezért olyan értékesek az egyedi, csomózott karkötők, mert rengeteg munkát kell beletenni az elkészítésébe.

A mostanában nagyon divatos horgonyos karkötő is textil karkötőnek számít, amikor fonalra kötjük fel a horgonyt, nem pedig bőrre, vagy egyéb karkötő anyagra.

textil-karkoto

Karkötő hozzávalók

A textil a karkötőhöz textil fonalakra és a szokásos ékszer alapanyagokra lesz szükség, charmok, medálok, kapcsok.

A fonalak színe lehet egyszínű, többszínű, egymással harmonizáló, és egymástól látványosan elütő válogatású is.

A textil karkötő készítés sebezhető pontja

A textil karkötők variációk száma végtelen, nap mint nap jelennek meg újabb csomó minták, ahogy új divatos charmok is. A textil karkötők nem örökéletűek, úgyhogy mindig lehet újat készíteni akár magunknak, akár ajándékba.

Abban viszont az összes karkötő megegyezik, hogy a készítést addig el sem szabad kezdeni, amíg nem találtad ki, hogyan oldod meg a méretre „készítést”. Mert utána ehhez kell igazítanod a zsinór vagy fonalak méretezését, illetve szükséged lehet segédeszközökre.

Hogyan készítsem?

A leggyakoribb megoldás, a csúszócsomó, a horgonyos karkötők is ilyennel készülnek többnyire.

Csomózhatsz a karkötő két végére delfinkapcsot és karikát neki.

Csomózhatsz a fonalak közé gumit, és akkor annyira rugalmas lesz, hogy fel lehessen húzni a csuklóra.

Összezárod, csomózod a karkötőt lazán (ehhez szükséged van a pontos mértre), és akkor a karkötőt fel tudod húzni a csuklóra, de nem fog leesni. Ugyanakkor ez csak azoknál a karkötőknél működik, amit éjjel – nappal viselünk, és csak egyszer kell feltenni, különben kitágul és leesik, vagy elszakad.

Összegezve, a textil karkötő készítése kreatív és meditatív elfoglaltság egyben. A lényege nem az előkészítésben van, hanem a laza, gyakorlott mozdulatokban. De azért át kell gondolni már az elején, hogy hogyan akarod elkészíteni, miből, milyen színekkel, milyen medálokkal, és főként, hogyan akarod végül méretre igazítani.

Egy üvegdíszes karkötő stílusosan áll egy textil karkötővel. Ha színekben passzolnak, akkor nyugodtan hordhatod őket együtt! Az Üvegdíszes karkötő ötletek című cikket is ajánljuk!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*