Ezüst tisztítása fogkrémmel

Ezüst tisztítása

Rengeteg ötlet maradt ránk, és nem csupán az ezüst tisztításáról, hanem arról is, hogyan előzhetjük meg, vagy legalább lassíthatjuk a folyamatot.

Az ezüst lágy fém, néha a kezünkkel eldeformálhatjuk egy feszült pillanatban. A karcokban, repedésekben megtapadhat a szennyeződés, ezért vigyázni kell rájuk. Érdemes minden ékszert külön – külön tárolni, és hordani is egyenként érdemes őket. Mert egymás mellett hordva, összekarcolják egymást.

Ha megtöröljük őket egy puha textillel, mielőtt visszakerülnek az ékszeres dobozba, azzal megduplázhatjuk az életidejüket is. Mert a kopott, koszos ékszer könnyebben törik, szakad.

ezust-csesze

Ezüst ékszerek tisztítása fogkrémmel

A fogkrémmel való ezüsttisztításnak is már hagyománya van, nagyanyáink számára ez volt a legegyszerűbb és kézenfekvő technika, hiszen fogkefe és fogkrém minden háztartásban volt.

Maga a tisztítás egyszerűen zajlott, a fogkefére nyomott fogkrémmel elkezdték sikálni az ezüstöt. Annyit érdemes finomítani a technikán, hogy inkább egy puha rongyot használjunk. Töröljük át az ékszert a tisztítás előtt, majd a rongyra tegyünk egy kis fogkrémet, és azzal dörzsölgessük az ékszer minden részét, kíméletesen, addig, míg tiszta nem lesz.

Utána öblítsük le langyos vízzel, majd ellenőrizzük, hogy valóban tiszta lett-e, illetve, arra is kihasználhatjuk az alkalmat, hogy megfigyeljük nincs-e rajta sérülés.

Ha a többi ékszer típus tisztításáról is szeretnél olvasni, akkor az Ékszerek tisztítása című írásunkban részletesebben megtalálhatóak. Ha pedig kifejezetten az ezüst karkötők tisztításáról olvasnál, akkor az Ezüst karkötők tisztítása című cikket ajánljuk.

Összegzés

Az ezüst tisztítása szinte hagyományőrző tevékenység már, olyan hosszú múltja van. Minden háztartásnak meg voltak a maga bevált praktikái. A fogkrémmel való ezüst tisztítás nagyanyáink idejében a legegyszerűbb megoldás volt, és ma is az. Érdemes azonban az ékszertisztítás előtt a megelőzésre is hangsúlyt fektetni, így hosszabb életűek lesznek az ezüst ékszereink.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*