Ékszerek tisztítása

Ékszer elszíneződés megelőzése

Idővel mindenképpen elszíneződnek az ékszerek, hogyha használjuk őket. De néhány jó tanács betartásával ez az idő kitolható.

 • Sportolás és fizikai munka közben ne hord őket!
 • Ne tartsd nedves helyen!
 • Fürdés, zuhanyzás közben ne hord!
 • Gyógyvizes, termál medencékben ne hord!
 • Tartsd dobozban, ha nem hordod!
 • Parfümök, dezodorok, krémek ne kerüljenek rá!

Ha viszont mindenképp szükséges a tisztítás, akkor kerüljük az erős tisztítószereket, durva anyagokat, súrolókeféket, amik további sérüléseket okozhatnak az ékszerek felületén.

ekszer_tisztitasa.jpg

Ékszer tisztításához kipróbált módszerek

Ha elszíneződött, bepiszkolódott, akkor vannak általános módszerek, praktikák, amiket érdemes alkalmazni. Előtte mindig vegyük figyelembe az adott ékszer alapanyag jellegzetes tulajdonságait! Mindegyiket máshogy, más anyaggal lehet tisztítani.

1, Forralós módszer

Felforralt vízbe zsíroldószert teszünk, amibe belelógatjuk az ékszert. A szennyeződés mértékétől függően ez akár 1 órába is beletellik.

2, Fogkrém módszer

A tisztításhoz szükség lesz:

 • alkohol
 • bársony rongy
 • vatta
 • fogkrém

3, Ultrahangos tisztító berendezés

Az ultrahangos tisztító berendezések nagyon hatékonyak az ékszerek tisztásában. Szakemberek is hasonló gépeket használnak. Egy házi praktikához képest drágább a gép beszerzése, de sokkal hatékonyabb és könnyebb módszer.

Mivel minden ékszer más és más, ezért vannak külön praktikák az aranyra, ezüstre vonatkozóan vagy bármely más anyagból készült ékszerre. Most külön mutatjuk be ezeket a módszereket.

Nemesacél ékszerek tisztítása

Egy kevés mosogatószer egy meleg vizes pohárba és egy puha rongy, amivel át töröljük. Ha szükséges, akkor fogkrémmel, fogkefével óvatosan dörzsöljük át.

Tartsuk mindig külön dobozban vagy zacskóban.

Arany ékszerek tisztítása

Magnéziummal könnyű tisztítani. Megnézium port szórjunk egy pohár vízbe, amiben 24 órán át kell hagyni az ékszert.

A szódabikarbónás módszer is működik arany ékszereknél. Lásd lejjebb az ezüst ékszereknél.

Ezüst ékszerek tisztítása

Több módszerről lehet olvasni ezüst ékszerek esetében. Ami az ezüst esetében működik, az nem biztos, hogy más ékszernél is működni fog. Összegyűjtöttem néhányat, amit érdemes kipróbálni.

Ezüst tisztító kendő és paszta

Lehet vásárolni speciális tisztító kendőket és tisztító anyagokat, amikkel át kell dörzsölni az ékszert.

Hátránya, hogy drágább a házi praktikákhoz képest.

Ezüst ékszerek tisztítása alufóliával és szódabikarbónával

Nagyon egyszerű és olcsó módszer. Tegyünk egy fazékba alufólia darabot, arra helyezzük el az ékszert. Öntsünk rá szódabikarbónás vizet és forraljuk néhány percig. A szennyeződések leáznak róla és újra szép lesz az ékszer.

Anyagok, amik még alkamasak ezüst ékszerek tisztítására

Számtalan más módszert is találhatunk még. Pl. mosószer, ketchup, szappan, fogkrém, ablaktisztító, ammónia oldaltban áztatni, ecet, citromlé-só.

Az ezüst ékszerek tisztításáról részletesen írtam az Ezüst ékszer tisztítása és az Ezüst tisztítása fogkrémmel című cikkben!

Gyöngy ékszerek tisztítása

Soha nem szabad fogkrémmel, szappannal vagy bármilyen tisztító szerrel bekenni! Csakis langyos vízzel, óvatosan egy puha ronggyal megtörölni. Az izzadtság is könnyen tönkreteheti, tehát sportolás közben semmiképp se hordjuk!

Szintén károsak lehetnek a krémek, tusfürdők és bármilyen kozmetikai szer.

Bizsu ékszer tisztítása

Langyos, szódabikarbónás sós oldatba áztatni kb 15 percig. Utána hideg vízzel, fogkefével gyengéden fogkefével megdörzsölni. Az erősebb tisztítószerek feloldhatják az illesztések mentén a ragasztó anyagot.

Swarovski ékszer tisztítása

Spciális kendő és tisztítószer ajánlott hozzá. A főzés, súrolószeres tisztítás nem ajánlott, mert tönkreteheti a köveket. Ütéstől, karcolástól óvni kell. Ne ejtsük le a földre, mert sérülékeny.

Plusz tanácsok ékszer tisztításhoz

 • A szerves eredetű drágaköveket ne főzzük meg! Ne tegyük forró vizes oldatba! pl. borostyán, gyöngy.
 • Bármely ékszerre vonatkozhat, hogy csak a szépítkezés után vegyük fel őket. Hajlakk, krémek, különböző festékek károsíthatják őket.

Minden tanácsot és ötletet érdemes először kipróbálni kis felületen vagy olyan ékszeren, ami nem olyan értékes, fontos számunkra. Hiszen nem lehet biztoan kijelenteni azt, hogy az adott ékszerre milyen hatással lesz.

Írd meg, neked melyik módszer vált be!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*