Arany ékszer ajándékba

Miért pont az arany?

Az aranyat a nemesfémek királyának is szokás nevezni, mivel a legtöményebb sósavban sem oldódik. (Bár a tömény sósav és salétromsav bizonyos elegye feloldja.) Éppen ezért az arany tulajdonképpen a pénzrendszer kialakulása óta elfogadott fizetőeszközként, és népszerű alapanyaga az ékszereknek.

Értéke, fénye és csillogása, illetve jó megmunkálhatósága révén gyorsan az emberek kedvencévé váltak az aranyból készült ékszerek. Ráadásul egy jól megválasztott arany karkötő, nyaklánc vagy gyűrű méltóságteljes eleganciával ruházza fel viselőjét és előkelőséget sugároz.

Arany ékszerek ajándékozása

Az arany ékszerek ajándékozása sokszor kifejező, a gesztus szavak nélkül is beszédes. Összegyűjtöttük, milyen jelentéseket hordozhat az arany ékszerek ajándékozása.

  1. Érzelmet kifejező ékszerek Arany ékszerek vásárlásával legtöbbször érzelmeket fejezünk ki. Szerelmünknek, szeretteinknek különböző alkalmakra jó választás lehet ajándékként egy aranyból készült ékszer. Legyen az akár egy nyaklánc, fülbevaló, gyűrű, vagy arany karkötő, nem lőhetünk mellé. Az érzelmet kifejező ékszerek leggyakoribb példája az eljegyzési gyűrű lánykérésre. Itt ugyanis a férfi (ideális esetben) szerelmének kifejező eszközeként vásárol arany eljegyzési gyűrűt a kedvesének.
  2. Emléket őrző ékszerek Az arany ékszerek sokszor családi örökség részét képezik és a fiatalabb generációra hagyományozódnak. Ilyenkor az ékszereknek már (érzelmi) többletértékük is van, mert valamilyen emlék kötődik hozzá. De ajándékba kapott ékszerek is hordozhatnak emléket, akár egy nagymamától kapott gyűrű, vagy arany nyaklánc, amit a viselője féltve őriz. És ide sorolhatjuk a különféle nyitható medálokat, melyekbe fénykép helyezhető, így különleges emlékek őrzőivé válnak.
  3. Anyagi biztonság nyújtása Inkább a korábbi időkben volt szokás, hogy a családban arany ékszert ajándékoztak (főleg az idősebbek a fiataloknak), mondván, jöhetnek még rosszabb idők is, legalább ez az ékszer jelentsen anyagi biztonságot. Manapság már nem igazán ajánlott ilyen célból ékszert ajándékozni. Persze az arany még mindig jó befektetés, de erre a célra inkább befektetési arany vásárlását ajánlják a szakértők.
  4. Védelmező ékszerek Különböző ékszereknek, – főleg azoknak, melyekbe valamilyen követ is beépítettek – különleges erőket tulajdonítanak egyesek. Úgy gondolják ezek az ékszerek megvédik őket a rossz dolgoktól, a gonosztól, vagy éppen jobb irányba fordítják az életüket, szerencsét hoznak.
arany-ekszer-ajandekba

Arany ékszerek házi tisztítása

Ha az ajándékba kapott arany ékszereink elszíneződtek, vagy esetleg elvesztették korábbi fényüket, nem kell feltétlenül rögtön ékszerészhez fordulnunk. Több házi praktika is létezik az arany ékszerek tisztítására. Korábbi cikkünkben már volt szó különféle ékszerek tisztításáról, itt most kifejezetten az arany ékszerek házi tisztítását vesszük górcső alá.

  1. Arany tisztítása alkohollal és fogkrémmel – Egy pohár alkoholba áztassuk be a megkopott ékszert egy pár percre. Jól törölgessük meg miután kivettük, majd egy kevés fogkrémet vattakorongra nyomva dörzsöljük át az ékszert finoman. Egy puha ronggyal aztán óvatosan töröljük át.
  2. Arany ékszerek tisztítása szódabikarbónával – Nagyon egyszerű és olcsó módszer. Tegyünk egy fazékba alufólia darabot, arra helyezzük el az ékszert. Öntsünk rá szódabikarbónás vizet és forraljuk néhány percig. A szennyeződések leáznak róla és újra szép lesz az ékszer.
  3. Arany ékszerek tisztítása magnéziummal – Magnéziummal rendkívül egyszerű tisztítani. Szórjunk egy kis magnézium port vízbe, ebbe tegyük bele az arany ékszert és hagyjuk állni 24 órán keresztül.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*